Yoga Enso   

leraren

lesrooster

kundalini yoga

contact

media/pers

home


                                  Artikel
in De Dwars door de Buurt van Februari 2009

Fitness zonder apparaten
'Zeven deelnemers zijn deze woensdagavond in februari afgekomen op de yogales in Centrum Rafael op het Krugerplein 21. Verschillende soorten mensen, allemaal uit de buurt. Een jonge man leidt de yogales: Dimitri van Leeuwen. ’

Kundalini Yoga
Dimitri: “Kundalini yoga wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd. Bewustzijn van de fysieke, emotionele en mentale gesteldheid. Het gaat uit van eenheid, er is geen goed of slecht. Het uitgangspunt is: wat is goed voor jou? Stress die is opgebouwd door werk en privé vloeit weg. Je voelt je rustiger. Dat is waarvoor de mensen terugkomen”. Deelneemster Mirjam (38): “Tijdens de yogales ben ik anderhalf uur alleen met mijzelf bezig en word ik even uit het wilde leven geplukt”. Haar vriendin Stella (41) herkent dat: “Het gaat mij om de balans tussen lichaam en geest”.

Verschillende kriya’s (yogasets) maken dat iedere les anders is. Wel kent de les een vaste opbouw: het afstemmen door het gezamenlijk zingen van een mantra, het uitvoeren van de kriya, ontspanning, meditatie en afsluiting. Dimitri: “Iedere yogaset kent een vaste volgorde en tijd en heeft een bepaald effect met een positieve uitstraling naar bijvoorbeeld de nieren of hormonen en altijd voor vitaliteit en uithoudingsvermogen”.
Deelneemster Ingrid (33): “Kundalini yoga is dynamisch. Je hoeft er niet lenig of top-fit voor te zijn”. Verschillende oefeningen wisselen elkaar af. Fitness zonder apparaten, noemt Dimitri het tijdens de les als hij de deelnemers beurtelings vraagt de verschillende oefeningen te doen. Mirjam (38): “Ik ben niet zo’n sporter, maar wil wel graag op een gezonde manier met mijn lijf bezig zijn”. De oefeningen zijn pittig, omdat ontspanning volgt op inspanning. “Schud je benen maar even los”, ondersteunt Dimitri beginnende yogabeoefenaars als meerdere oefeningen achtereenvolgens zittend op de hielen worden uitgevoerd. Het zitten op de hielen schijnt te wennen, stellen gevorderde beoefenaars de anderen na de les gerust.

Betty (58), heeft vanavond haar eerste les bijgewoond met schoondochter Christel (33). “Ik kan me slecht ontspannen en heb rijangst ontwikkeld, motiveert zij haar komst. De les heeft zij vooralsnog vooral ervaren als inspannend. Maar de mantra Sat Nam waarmee wordt afgesloten is veelbelovend: De wijsheid is in je. Dimitri:” Alles wat je zegt, heeft een gevolg. Als je positieve dingen zegt, integreer je dat met jezelf”. Laat die wijsheid maar komen, moet Betty denken, en zij koopt een vijf-rittenkaart.

tekst: Marieke de Graaf  | Dwars door de Buurt
Feb. 2009